Sales Business Analyse

U vindt dat het commercieel resultaat beter kan maar u weet niet waar u moet beginnen? Vaak is het credo harder werken, maar vaak is de oplossing slimmer werken. Voordat u iets gaat doen, wilt u zeker weten dat u het goede doet. Het is belangrijk inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken van uw commerciële organisatie. Wat gaat goed en wat kan beter? Dit brengen wij voor u in kaart met behulp van onze zeer effectieve en eigen ontwikkelde Sales Business Analyse (SBA). Tijdens deze analyse wordt uw commerciële organisatie tegen het licht gehouden en beoordeeld.

Wat wordt onderzocht in de SBA?

Wij willen graag met de SBA alle aspecten van uw commerciele organisatie aanraken tot aan het business model toe.

De SBA piketpaaltjes

Bedrijfsmodel analyse

Aan de hand van het Business Model Canvas wordt gekeken naar de fundering van uw bedrijfmodel. Is deze ingericht op de gekozen ambities en is hij onderscheidend genoeg ten opzichte van de concurrent. Biedt uw business model ook ruimte voor blijvende inovaties?

Waardepropositie analyse

Aan de hand van de Value Proposition Canvas wordt onderzocht of uw producten/diensten de juiste vragen en behoeften oplossen van uw klanten. Is uw assortiment van producten en diensten gedifferentieerd genoeg of probeert u met één product/dienst teveel verschillende klantgroepen te bereiken? De belangrijkste vraag die beantwoord wordt, is in welke mate uw huidige waardepropositie duurzaam waarde toevoegt aan uw klanten.

Boodschap en middelen analyse.

Welke boodschap communiceert u, bewust of onbewust naar uw (potentiële) klanten? Wat is het verschil tussen het gewenst en werkelijk imago? Loopt deze boodschap in lijn met uw waardepropositie en is deze effectief? En zet u de juiste middelen in om deze boodschap zo effectief en efficiënt mogelijk over het voetlicht te brengen?

Mensen, processen en systemen. Mensen maken het verschil. Zeker in sales en marketing. Maar de juiste mensen kunnen niet zonder goede ondersteunende processen en systemen.

  • Mensen: Door middel van korte gesprekken met (enkele) medewerkers wordt een beeld gevormd van het medewerkersprofiel. Een persoonlijkheidstest of een ontwikkelassessment is geen onderdeel van het onderzoek. Deze kunnen middels partners wel worden ingezet.
  • Processen: Zijn er processen voor het aanmaken en opvolgen van leads, voor het registreren en opvolgen van klachten? Zijn er standaard procedures voor offerte- en orderhandeling?
  • Systemen: Welke ondersteunende (software) systemen worden gebruikt en hoe nauwkeurig worden deze bijgehouden en ondersteunen deze de processen binnen de organisatie? Extra aandacht wordt besteed aan het proces (en systeemondersteuning) voor het realiseren van een nauwkeurige en betrouwbare forecast.

Wat is het resultaat van SBA?

Het resultaat is dat zowel u als wij helder en duidelijk inzicht hebben waar u staat met uw commerciële organisatie. Wat goed is en wat goed gaat, moeten we behouden en koesteren. En wat minder goed gaat en aandacht verdient moet worden aangepakt. Consaletant kan middels een concreet plan van aanpak dit verbeteren met als doel dat uw verkoopresultaat duurzaam verbeterd wordt.

Aan het einde van de SBA wordt het volgende aan u gepresenteerd en aan u overhandigd in een kort en praktisch rapport: Wat gaat goed, wat kan beter en wat moet beter aan de hand van de vier pijlers die zijn onderzocht.

Twijfel niet om contact met ons op te nemen als je een vraag hebt

Wij delen graag onze kennis met u om te zorgen dat u de commerciële doelstellingen kunt realiseren.